Materians-Faser

Vatten

Vatten kan ha olika egenskaper.Vatten uppträder i tre faser fast,flytande och gasform. Is,vatten och ånga heter det som man säger det. När vatten uppträder i fast form kallas det is. Fasta ämnen består av molekyler. Molekyler består av atomer. Atomer kan vibrera. Atomer är i mönster.

Vätskor
Vätskor har ingen form. I en vätska kan atomer och molekyler röra sig mer fritt, de annpassar sig efter omgivningen. Sirap har hög visositet och det betyder att vätskan är seg.

Gaser
Gaser har ingen bestämd form eller volym så det kan röra sig fritt. När gaser kondenserar blir de väska igen. Vi kan känna lukt efter gas men vi kan inte alltid se gasen. Dessto mer gas, så tar gasen mer plats. Om man man stoppar in en ballong som har diametern 60 cm. Så stoppar vi in den i en frys så minskar diametern till 57 cm. Och om vi tar enn ny ballong som har diametern 60 cm. Nu stoppar vi in den i en ugn och då har diametern blivit större den har växt till 64 cm.

Plasma
Det finns plasma i tv skärmar och ljusrör.

Smältning och ågning
När en glass tar upp värme från omgivningen och blir flytande form. När en vätska övergår i gasform kallas det förhållning. Avdunstning sker i vätskans yta. När vatten når sin kok punkt förvandlas det till vatten ånga. Is kan man såga i. Is blir en plan yta så man kan åka skridskor.  




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0